Restauratie van trappen voor beschermd erfgoed en monumenten

restauratie bestaande trap,monument,Spa,beschermd erfgoed,traprestauratie

Waarom de restauratie van historische trappen belangrijk is:

Het restaureren van trappen voor beschermd erfgoed en monumenten is essentieel om de historische en culturele waarde van deze gebouwen te behouden. Hierbij is het belangrijk dat de originele trap zijn authenticiteit behoudt. In sommige gevallen is dat zelfs een verplichting.

Onze expertise in traprestauratie

Als ervaren trappenmakers hebben we uitgebreide kennis over het restaureren van oude trappen. We begrijpen de complexiteit en de zorg die nodig is om trappen in historische gebouwen te herstellen en hierbij hun authenticiteit te vrijwaren. Daarom restaureren we een trap steeds met zorg en respect voor de originele karakteristieken.

Onze werkwijze bij het restaureren van een trap

Bij het restaureren van trappen voor erfgoed en monumenten maken we gebruik van traditionele technieken gecombineerd met moderne methoden om de duurzaamheid en veiligheid te waarborgen. Onze aanpak omvat:

restauratie van trappen voor beschermd erfgoed en monumenten,project in Tervuren

1. Gedetailleerde inspectie van de bestaande trapstructuur

We bekijken de technieken die de originele trappenmaker destijds hanteerde. We documenteren de schade en de herstellingswerken die moeten gebeuren. En we denken na over de diverse technieken, materialen en behandelingen die nodig zijn voor het specifieke restauratieproject.
de juiste houtsoort kiezen voor de restauratie van deze trap

2. Gebruik van originele of gelijkwaardige materialen voor reparaties

Hierbij letten we bijvoorbeeld op de originele houtsoort die vroeger werd gebruikt, de behandeling die het hout kreeg, en welke materialen we het beste gebruiken voor de restauratie.
trapdelen met schade vervangen

3. Zorgvuldige reconstructie van beschadigde of ontbrekende delen

Als bepaalde trapdelen beschadigd of rot zijn, dan zullen we die vervangen. Doormiddel van de houten trapdelen te herstellen, te verlijmen, te behandelen en op te schuren wordt het authentieke karakter van de bestaande trap opnieuw in de spotlight gezet.
restaureren van beschermd monument,originele trap natekenen vanuit oude tekening,namaken met cnc

4. Gebruik van tekensoftware & CNC

Bovendien kunnen we met behulp van onze tekensoftware en CNC een exacte kopie maken van bestaande houten trappen of houten trapdelen. Vanuit oude foto's kunnen we de originele trappen en trapdelen zelfs volledig opnieuw ontwerpen.
bestaande trapdelen met houtworm,restauratie,schade,boktor,memel

5. Behandeling van hout tegen houtworm

Oude trappen kunnen soms houtworm bevatten. Wij werken samen met een bedrijf gespecialiseerd in het behandelen van hout tegen houtwormen zoals bijvoorbeeld de kleine klopkever, boktor,…

plaatsing in België en Nederland,trappenmakerij wim van loon,voorgevel

6. Professionele plaatsing in gans België en Nederland

Nadat we de traprestauratie in ons atelier hebben voltooid, kunnen we de nieuwe trap plaatsen op locatie in gans België en Nederland. 

Projecten & referenties

Traprestauratie in Zwolle, Nederland

Voor een woning in de gemeente Zwolle in Nederland maakten we een exacte kopie van de oorspronkelijke trap. Deze woning is geklasseerd als beschermd erfgoed. Op basis van foto's van de originele trap maakte onze 3D-tekenaar ontwerpen van bijvoorbeeld de balusters en de hoofdtrappaal. Met behulp van onze CNC-machine hebben we de trapdelen opnieuw vervaardigd. Tot slot werd de trap in ons atelier geassembleerd en nadien door onze plaatsers vakkundig geplaatst in Zwolle. 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Reconstructie van een bordes voor een monument in Spa

Voor een monument in Spa deden we de reconstructie van een authentiek bordes. Vanuit oude foto's tekenden we het nieuwe bordes, zodat het een exacte kopie is van het origineel.

1. Oorspronkelijke foto

Restauratie houten trap,kopie vanuit oude foto,bestaande trapdelen namaken,respect voor bestaande houtsoort

2. De nieuwe 3D-tekening:

reconstructie van een authentiek bordes voor monument in Spa,trap natekenen vanuit oude tekening,namaken met cnc

3. Namaken van het bordes in ons atelier

3. De productie in ons atelier:

bordes namaken in ons atelier,reconstructie van bestaand bordes,monument in Spa

4. Plaatsing op locatie in Spa

4. Plaatsing op locatie in Spa

bordes namaken in ons atelier,reconstructie van bestaand bordes,monument in Spa,plaatsing

Restauratie van een trap nodig?

Heeft u een trap in een beschermd erfgoed of monument die restauratie nodig heeft? Neem vandaag nog contact op met onze trappenmakerij voor een vrijblijvende consultatie. Onze experts staan klaar om u te helpen bij het behoud van uw historische trappen.